Try our delicious recipes

Flamed salmon recipes Hot-smoked salmon recipes Gravad and cold-smoked salmon recipes


Flamed salmon recipes

SALLAD MED FLAMSTEKT LAX OCH GETOST

140 g Hätälä flamstekt lax / 200 g rödbetor / Rosmarin / Vitlöksklyftor (oskalade) / Olja / Salt / 100 g getost / 50 g valnötter / Honung / Röd ängssyra

Lägg de sköljda oskalade rödbetorna i en skål. Tillsätt lite olja och salt. Rör om och lägg över i ett ugnssäkert fat.

Tillsätt rosmarin och vitlöksklyftorna. Tillaga vid 180 °C i ca 45 minuter tills rödbetorna är lagom mjuka. Låt svalna. Skala och skiva därefter rödbetorna och vitlöken. Krydda efter smak.

Skär den flamstekta laxen i strimlor. Arrangera rätten vackert på fatet genom att varva lax, rödbetor, ost, nötter och honung. Garnera med röd ängssyra eller liknande.

Potatisplättar med flamstekt lax

280 g Hätäläs flamstekta lax / 1 dl crème fraiche / löjrom

Potatisplättar
250 g skalad mjölig potatis / 1 msk vetemjöl / 2 msk vispgrädde / 3 ägg / salt, vitpeppar, riven muskotnöt / smör för stekning / örter för garnering

  1. Koka potatisen tills den är genomkokt.
  2. Pressa potatisen i en purépress eller genom en sil. 
  3. Blanda i grädden och låt blandningen svalna.
  4. Rör ner mjölet i blandningen.
  5. Knäck ner ett ägg i taget i blandningen och rör om med en träslev.
  6. Krydda och låt vila i kylskåpet cirka 30 minuter.
  7. Stek små plättar i plättpanna på medeltemperatur, använd generöst med smält smör. Lägg över plättarna på tallrikar och toppa med flamstekt lax, crème fraiche och löjrom. Garnera med örter.

Pasta med flamstekt lax

280 g Hätäläs flamstekta lax / 200 g pasta / 1 msk matolja / 1 gul lök / 1 vitlökslyfta / 1/2 mild chili /  100 g sockerärtor / 100 g broccolini/broccoli / 100 g körsbärstomater / det rivna skalet från en lime / 1 msk limesaft / 2 dl matlagningsgrädde / salt och svartpeppar efter smak / några blad färsk basilika

  1. Skala och finhacka löken. Skär chilin på längden, ta bort fröna och finhacka chilin. 
  2. Halvera tomaterna. Skär broccolinin/broccolin i mindre bitar. 
  3. Hetta upp en panna på medeltemperatur. Häll i oljan, löken och chilin. Rör om tills löken är mjuk. Tillsätt broccolinin/broccolin och sockerärtorna. Rör om i cirka 5 minuter tills allt är genomstekt. 
  4. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. 
  5. Riv skalet av limen och tillsätt i pannan tillsammans med limesaften. Tillsätt grädde, tomathalvor och kryddor. Låt småkoka en stund. 
  6. Låt vattnet rinna av pastan. Blanda pastan med såsen genom att försiktigt vända ner såsen i pastan.
  7. Ta bort skinnet av den flamstekta laxbiten. Lägg laxen på pastan.
  8. Garnera med basilikablad.

Mild flamstekt lax, uppiggande lime, lagom stark chili i kombination med fylligt gräddig pasta – rena fyrverkeriet av läckra smaker! Den här rätten är dessutom väldigt enkel att laga. Det tar mindre än en halvtimme att få maten på tallriken.

Flamstekt lax med potatissallad

Dillpesto
1 kruka dill / ½ dl pinjefrön / 3 msk riven parmesanost / 2 dl olivolja / ½ vitlöksklyfta

Lax med potatissallad
560 g
Hätäläs flamstekta lax / ca 600 g fast potatis / 1 rödlök / 2–3 msk kapris / salt och svartpeppar

Koka potatisen med skalet på tills de är genomkokta. Låt kallna. Det här går bra att göra en dag innan. Skala potatisen och tillsätt den finhackade rödlöken och kaprisen. Krydda med salt och svartpeppar. 

Tillred peston: Börja med att rosta pinjefröna i en torr stekpanna och låt fröna svalna något. Lägg de torra ingredienserna till peston i en mixer. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle med mixern på full effekt.

Rör ner peston i potatissalladen och lägg upp salladen på tallrikar. Skär upp portionsbitar av den flamstekta laxen och fördela bitarna över salladen.

Fisktartar av flam­stekt lax och räkor

140 g Hätäläs flamstekta lax / 150 g räkor, skalade / 50 g majonnäs / 40 g crème fraiche / 2 tsk citronsaft / rivet citronskal / hackad gräslök / salt, vitpeppar / örter för garnering

Pocherat ägg:
Ägg / 2 l vatten / 1 tsk salt / 3 msk ättika

Tillbehör:
Salladsblandning / vinägrettsås / bröd

Fisktartar:
Skär laxen i mindre bitar och blanda med övriga ingredienser. Krydda. 

Pocherat ägg:
Koka upp vatten. Tillsätt salt och ättika. Knäck äggen ett i taget ner i vattnet och låt dem småkoka cirka 4–5 minuter. Lyft upp äggen ur vattnet med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

Lägg upp fisktartaren på tallrikar och toppa med de pocherade äggen. Garnera med örter. Servera gärna ett gott rostat, eller ugnsfrasigt bröd bredvid.


Hot-smoked salmon recipes

Laxtaco

700 g Hätäläs varmrökta lax / 1 tsk färsk koriander

Tomat- och bönsalsa
200 g
körsbärstomater / 100 g bönor (trädgårdsböna) / 100 g rödkål / 1 rödlök / 1 vitlöksklyfta / 1/2 röd mild chili / saften av en lime / en nypa salt och svartpeppar

Yoghurtsås
2 dl
naturell yoghurt / 1 tsk färsk koriander / 1 tsk färsk mynta / en nypa salt

Tacos
6 st
vetetortillor

Skär den varmrökta laxen i rejäla bitar. Strö finhackad färsk koriander på laxen.

Koka bönorna i saltat vatten i 8–10 minuter. Tiden kan variera efter hur stora bönorna är. Häll över bönorna i ett durkslag och låt kallna. Skär bönorna i mindre bitar. Skölj och skär tomaterna i fyra delar. Strimla rödkålen tunt. Skala och finhacka löken. Avlägsna fröna från chilin och finhacka den. Blanda alla ingredienser. Krydda med salt, peppar och limesaft.  

Gör yoghurtsåsen: Blanda yoghurten, kryddorna och de finhackade örterna. Förvara svalt.

Tacos: Värm upp ugnen till 250 grader C. Böj tortillasbröden över ugnsgallrets stänger. Ställ in i ugnen några minuter tills tacosen blivit frasiga och klara att avnjutas!

Rulle med rökt lax och räkor

Botten:
6
ägg / 5 dl mjölk / 1,5 dl halvgrovt vetemjöl / 1 tsk salt / svartpeppar / 1,5 msk hackad dill / 50 g riven emmentalerost / 50 g soltorkade tomater, strimlade

Fyllning:
280 g
Hätäläs rökta lax / 200 g färskost / 2 msk limesaft / 200 g räkor / svartpeppar

Botten: Vispa äggen, tillsätt mjölk, mjöl och kryddor. Rör om tills smeten är slät. Tillsätt de övriga ingredienserna för bottnen och rör om. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda i 200°C i cirka 15 min tills bottnen har stelnat och fått lite färg. Vänd över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur.

Fyllning: Finhacka räkorna. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda. Bred ut fyllningen på den avsvalnade bottnen med en stekspade och rulla ihop till en hård rulle med hjälp av bakplåtspappret. Slå sedan in rullen i aluminiumfolie. Låt rullen vila i kylskåp i några timmar.

Servera med dillnötspesto och panerad sparris. 

1 knippe vit eller grön sparris / 2 ägg / 1 dl rågskorpmjöl (eller annat grovt ströbröd) / 1 dl riven parmesanost / salt och svartpeppar

Bryt av den träiga änden på sparrisen. Häll upp skorpmjöl och parmesan på en tallrik. Krydda blandningen med salt och svartpeppar. Knäck äggen i en annan tallrik och vispa upp dem med en gaffel. Vänd sparrisen först i äggvispet och sedan i skorpmjölsblandningen. Lägg sparrisen i en ugnsform och grädda i 225 °C i 10–15 min tills de har en vacker brun färg.

1 dl olivolja / 1 dl cashewnötter / 1/2 dl riven parmesanost / 1 knippe dill / 2 vitlöksklyftor

Mät upp alla ingredienserna i mixern och mixa till en jämn massa. Peston håller sig i kylskåp i några veckor. Olivoljan stelnar i +5 grader, så ta ut peston i rumstemperatur några timmar innan den ska användas.

Spansk omelett

6-8 ägg / 280 g Hätäläs varmrökta lax / 1/2 kg kokt potatis / 1 gul lök / 1,5 dl olivolja / 1 msk finhackad bladpersilja / 1 ask miniplommontomater / salt / svartpeppar

Skala och tärna potatisen och hacka löken. Fräs i olivolja i stekpanna. Vispa äggen i en skål och tillsätt persilja, salt och peppar. Häll över äggblandningen i stekpannan och rör om med träslev tills blandningen börjar stelna. Tillsätt fisken skuren i tärningar och miniplommontomaterna. Lägg ett lock på pannan och låt sjuda antingen på spisplattan eller i ugnen utan lock tills omeletten är genomgräddad. 

Servera med grönsallad och senapssås.

I spansk omelett kan du använda flamstekt lax i stället för rökt lax.

Salade Niçoise

560 g Hätäläs varmrökta lax / ½ kg fast potatis, kokt / 100 g gröna bönor, kokta / 4 kokta ägg / 1 rödlök, skuren i ringar / 4 plommontomater, skurna i klyftor / ½ färskgurka / 1 ask anjovis / 1 burk Kalamata oliver

Sås
½ dl citronsaft / 1 finhackad vitlöksklyfta / ½ msk Dijonsenap / ½ tsk salt / ½ tsk socker / 2 msk finhackad bladpersilja / 1 dl rypsolja

Gör först såsen genom att blanda alla såsingredienserna.

Värm upp den varmrökta laxen. Skiva potatisen och hacka bönorna. Skär äggen och tomaterna i klyftor och löken i tunna ringar. Dela gurkan mitt itu och skiva den.  

Gör en vacker sallad genom att varva de olika grönsakerna i en låg skål. Lägg äggklyftorna, anjovisfiléerna och oliverna överst. Ös sås över salladen med en sked. Garnera med persilja.   

Servera salladen med pain riche.

Laxsmörgåstårta med två fyllningar

1 mörkt formbröd, oskivat / 1 ljust formbröd, oskivat / ca 2 dl mustig grönsaks- eller fiskbuljong / ca 300 g färskost (som du försiktigt kan mjuka upp med lite majonnäs eller crème fraiche)

Garnering: till exempel jätteräkstjärtar, skivor av Hätäläs kallrökta lax, dill, körsbärstomater.

Fyllning 1:
1 rödlök / 200 g Hätäläs varmrökta lax
200 g
remouladsås / 1/2 tsk chilipulver / 50 g (1/2 dl) majonnäs / 1/2 tsk svartpeppar / 1/4 tsk vitpeppar / 1 msk crème fraiche

Fyllning 2:
280 g skivor av Hätäläs kallrökta lax / 1 rödlök / 180 g färskost / 5 msk majonnäs / 2 tsk rosépeppar

Rör först ihop fyllningarna och låt dem stå och dra i egna skålar i kylskåpet. Tärna löken och laxen och tillsätt de övriga ingredienserna. Skär bort kanterna på bröden och skär dem i vågräta skivor. Fukta brödskivorna med buljongen, bred ut fyllningen på brödskivorna i valfri ordning. Svep in smörgåstårtan ordentligt i först bakplåtspapper och sedan plastfolie. Lägg i en plastpåse. Lägg på lite vikt på smörgåstårtan. Låt den stå och dra i kylskåpet under ca en dag. Jämna ut smörgåstårtans kanter med en stekspade. Bred den uppmjukade färskosten över smörgåstårtan och garnera efter tycke och smak.


Gravad and cold-smoked salmon recipes

Poké bowl med gravad lax

200–250 g skivor av Hätäläs gravade lax, Apelsin-lime / 1 dl sojabönor (frysta) / 15 cm gurka / 1 salladslök med blast / 4 stora rädisor / 1/2 apelsin / 1 avokado / 1/2 mango / 3 dl kokt sushi- eller basmatiris / 1 knippe bladpersilja / 1 lime

  1. Koka riset och sojabönorna enligt anvisningarna på förpackningarna.
  2. Skölj salladslök, rädisor och gurka. Skär sedan dessa i tunna skivor.
  3. Dela mangon och avokadon. Ta bort kärnorna, skär loss skalet och tärna fruktköttet.
  4. Skala apelsinen och skär den i mindre bitar. Lägg över riset i en skål som rätten kan serveras ur.
  5. Rulla laxen till rosor. Sprid ut alla ingredienserna elegant över riset. 
  6. Garnera portionen med bladpersilja eller koriander och limeskivor.

Poké bowl är en trendig och läcker maträtt som serveras enkelt men vackert upplagd i en skål. I det här receptet bildar apelsinen, avokadon och mangon en fin smakkombination tillsammans med den gravade laxen med apelsin- och limesmak. Men även Hätäläs lax med smak av arktiska bär eller Hätäläs kallrökta lax passar fint till denna rätt.

Paj med gravad lax och fiskrom

Deg
2½ dl
brödmjölblandning, t.ex. semlemjölblandning / 100 g smör / ½ tsk salt / 1½–2 tsk kallt vatten

Fyllning
100–140 g
skivor av Hätäläs gravade lax / 100 g rom av regnbågsforell eller sik / 2 dl grädde / Saften av en halv citron / 3 st ägg / 1 tsk senap / dill / vitpeppar

Arbeta in det rumstempererade smöret i mjölet och saltet med fingrarna och tillsätt vatten. Knåda degen jämn och tryck ut den över bottnen i en rund form, cirka 25 cm i diameter. Förgrädda pajbottnen i 200 grader C i cirka 10 minuter.

Rör ihop fyllningen bestående av rom, grädde, senap, ägg och citronsaft medan pajbottnen gräddas. När bottnen är klar, häll blandningen i formen och placera skivor av gravad lax överst. Grädda vidare i cirka 15 minuter tills fyllningen har stelnat.  

Låt svalna och skär upp portionsbitar av pajen. Servera pajen rumstempererad eller lite uppvärmd i ugn tillsammans med en fräsch grönsallad.

Pajen med gravad lax och rom är god också utan rom, men rommen ger extra fin smak åt pajen och gör hela rätten lite festligare.

Tunnbrödsrullar med lax

250–300 g skivor av Hätäläs kallrökta lax / 2 påsar tunnbröd / ½ dl fiskbuljong / saften av en halv citron / 1 msk hackad dill / 150 g färskost, naturell eller kryddad efter smak / 1 tsk korianderpasta / 70 g soltorkade tomater / 2 vitlöksklyftor / salt och peppar

Fukta tunnbrödet med fiskbuljong, använd pensel. Låt buljongen sugas upp i brödet en stund. Rör under tiden ner citronsaften, den finhackade dillen, korianderpastan, den finhackade vitlöken och hackad soltorkad tomat i färskosten. Bred ut pastan på tunnbrödet och lägg på skivor av kallrökt lax. Rulla tunnbrödet till en rulle med hjälp av aluminiumfolie. Stäng ändarna av paketet tätt. Låt dra och få smak i kylskåpet ett dygn. Skär cirka 1 cm tjocka bitar av rullen vid serveringen.

Laxsmörgåstårta med två fyllningar

1 mörkt formbröd, oskivat / 1 ljust formbröd, oskivat / ca 2 dl mustig grönsaks- eller fiskbuljong / ca 300 g färskost (som du försiktigt kan mjuka upp med lite majonnäs eller crème fraiche)

Garnering: till exempel jätteräkstjärtar, skivor av Hätäläs kallrökta lax, dill, körsbärstomater.

Fyllning 1:
1 rödlök / 200 g Hätäläs varmrökta lax
200 g
remouladsås / 1/2 tsk chilipulver / 50 g (1/2 dl) majonnäs / 1/2 tsk svartpeppar / 1/4 tsk vitpeppar / 1 msk crème fraiche

Fyllning 2:
280 g skivor av Hätäläs kallrökta lax / 1 rödlök / 180 g färskost / 5 msk majonnäs / 2 tsk rosépeppar

Rör först ihop fyllningarna och låt dem stå och dra i egna skålar i kylskåpet. Tärna löken och laxen och tillsätt de övriga ingredienserna. Skär bort kanterna på bröden och skär dem i vågräta skivor. Fukta brödskivorna med buljongen, bred ut fyllningen på brödskivorna i valfri ordning. Svep in smörgåstårtan ordentligt i först bakplåtspapper och sedan plastfolie. Lägg i en plastpåse. Lägg på lite vikt på smörgåstårtan. Låt den stå och dra i kylskåpet under ca en dag. Jämna ut smörgåstårtans kanter med en stekspade. Bred den uppmjukade färskosten över smörgåstårtan och garnera efter tycke och smak.

Flamed salmon fish products

FROM WATER TO BLAZING FLAMES

Hot-smoked salmon fish products

DELICATELY SMOKED – FULL FLAVOUR

Gravad and cold-smoked salmon fish products

SLICES SEASONED WITH NATURE

Fresh fish

THE NORTH’S CATCH OF THE DAY

Fair Northern Fish

The freshest fish from the coldest arctic waters. Highest standards for food safety and quality. A fourth-generation family company with one passion: producing the most delicious fish products in the world.

FISH PRODUCTS WITH PASSION SINCE 1938

The Hätälä Family

Hätälä Bocuse d’Or -yhteistyössä

Nyhet / 2022-03-23

Ny produkt sprungen ur Hätäläs innovativa produktutveckling: lax i skivor med en touch av whisky

Nyhet / 2020-09-21

Hätäläs Bättre BRGR: en ny typ av flamstekt laxburgare

Nyhet / 2020-04-07

Fiskbiff à la Lindström: en älskad svensk klassiker som blivit ännu sundare

Nyhet / 2020-04-07

Tack till fiskaren

Nyhet / 2020-04-07